Spraak

Spraak


De ontwikkeling van de spraak verloopt bij elk kind anders. Het spreken begint met brabbelen van klanken. Je kind wil je iets duidelijk maken, bijvoorbeeld dat het graag wil eten. Het brabbelen gaat vanzelf over naar het maken van klanken en kleine woordjes. In het begin zal een vreemde je kind nog lang niet altijd kunnen verstaan, terwijl jij wel begrijpt wat je kind wil duidelijk maken. Zodra je kind alle klanken en klankcombinaties goed kan uitspreken is het goed te verstaan voor een ander. Dit noemen we de ontwikkeling van de spraak, spraakontwikkeling.


Soms verloopt de ontwikkeling van de spraak niet geheel vanzelf. Je kind heeft bijvoorbeeld moeite met uitspreken van de letter "r" of "z". Hierbij houdt je kind de tong op de verkeerde plek in de mond, wat de uitspraak bemoeilijkt. Ook kan het gebit zich niet optimaal ontwikkelen, waardoor de tanden mogelijk scheef gaan groeien. Dit is natuurlijk niet prettig voor je kind.


Het kan voorkomen dat je kind wel alle klanken en klankcombinaties kan uitspreken, maar toch niet goed te verstaan is voor anderen. Dit kan te maken hebben met de ontwikkeling van de mondspieren. Als de mondspieren, bijvoorbeeld de lippen, onvoldoende sterk zijn, kan dat een oorzaak voor de verminderde verstaanbaarheid van je kind. Bij mond kun je meer lezen over de ontwikkeling van de mondspieren.


Doordat je kind soms moeilijk is te verstaan voor anderen kan dit frustraties opleveren. Als anderen je niet goed kunnen begrijpen, wordt communiceren wel heel lastig.


Wat doet de logopedist?

Als je je afvraagt of de spraakontwikkeling van je kind passend is bij zijn of haar leeftijd kan je dit altijd vragen aan onze logopedist Sanne van Emmen. Zij kan je kind onderzoeken en adviseren of logopedie nodig is. Sanne vergelijkt de ontwikkeling van je kind met dat van leeftijdsgenoten en kan zo zien of je kind wel of niet achter loopt in zijn ontwikkeling.


In de logopediebehandeling wordt er geoefend met klanken. Ook krijg je van Sanne huiswerkopdrachten mee, om ook thuis aan de slag te gaan. Na enige tijd zal Sanne je kind opnieuw onderzoeken, om te kijken of het behandeldoel is behaald. Mocht dit zo zijn, dan wordt de behandeling afgerond. Anders wordt de logopediebehandeling meestal verlengd.