Stem


Stem


Praten, zingen of schreeuwen, kinderen gebruiken hun stem intensief. Hierdoor kan je kind last krijgen van een hese of schorre stem. Dat is niet prettig voor je kind. Meestal gaat het vanzelf weer over, maar soms keert het regelmatig terug. Je kind weet niet hoe het dit kan oplossen, wat natuurlijk heel logisch is. Deze terugkerende problemen kunnen ook schade veroorzaken aan de stembanden van je kind.


Ook kan je kind een aangeboren afwijking hebben aan zijn of haar stembanden of kunnen problemen aan de stembanden ontstaan, zonder dat je kind zijn stem op een verkeerde manier gebruikt. Verkeerd gebruik van de stem betekent dat je kind veel schreeuwt en rare stemmetjes maakt.

Deze stemproblemen (schor of hees klinken) kunnen verschillende oorzaken hebben. Meestal komt het doordat je kind dagelijks hoest of veel schreeuwt. Hierdoor kan er irritatie in de keel ontstaan, wat zich uiteindelijk uit in keelpijn. Bij langdurige keelpijn kan je kind zelfs stembandknobbels ontwikkelen. Gelukkig kunnen deze stembandknobbels met behulp van logopedie verdwijnen. Ook kunnen ze in het ziekenhuis operatief worden verwijderd, maar het als stemgedrag van je kind niet verandert, komen deze stembandknobbels gewoon weer terug. 



Een ander probleem dat je kind aan zijn stembanden kan krijgen, zijn stembandpoliepen. Een stembandpoliep ontstaat wanneer het slijmvlies van je kind is beschadigd door overmatig gebruik van de stem, bijvoorbeeld door te vaak te hard te praten. De stem van je kind hangt af van de stembanden. Heeft je kind bijvoorbeeld van zichzelf al een luide stem, dan komt dit door de manier waarop de stembanden zich hebben ontwikkeld. Je kind loopt dus geen extra risico op stembandpoliepen, wanneer het van zichzelf wat harder praat.


Om vast te stellen of je kind een stembandpoliep heeft, luistert de arts naar wat jij of je kind vertelt en met een laryngoscoop kan de arts vervolgens zien waar de poliepen zich bevinden. Een KNO-arts kan onder narcose stembandpoliepen verwijderen wanneer je kind er veel pijn van ondervindt. Een stembandpoliep kan vanuit zichzelf weer weggaan, maar ga hier niet vanuit. Het is beter om een arts erbij te halen, dan om af te wachten.

Als de stem van je kind anders klinkt dan normaal, bijvoorbeeld door aanhoudende keelproblemen of een hese of schorre stem door hoesten of schreeuwen of wanneer stembandpoliepen operatief zijn verwijderd, is aan het te raden om contact op te nemen met onze logopedist Sanne van Emmen. Zij kan een stemonderzoek uitvoeren bij je kind en kijken of een logopedische behandeling de juiste manier is om de stemproblemen van je kind te verhelpen. Hiervoor gebruikt Sanne geen apparaten om de keel te onderzoeken, maar kijkt naar hoe je kind zijn stem gebruikt. Veel kinderen vinden dit fijn, omdat ze het onprettig vinden om een apparaat te voelen.


Na dit onderzoek kan de logopedist een plan opstellen hoe ze je kind het beste van zijn problemen kan afhelpen of het probleem te verminderen. Dit doet ze door je kind nieuwe vaardigheden aan te leren. Je kind zal hierdoor zijn stem anders gaan gebruiken, waardoor de kans op toekomstige stemproblemen vermindert. Bij ernstige keelproblemen kan ze adviseren om bij de KNO-arts langs te gaan.