Het is je vast wel eens opgevallen dat er een dun stukje vel tussen de onderkant van de mond en de tong zit. Dit stukje vel heet de tongriem. Deze tongriem heeft als functie de tong in de juiste richting te laten groeien en zorgt ervoor dat de tong niet al te veel beweegt en voorkomt zodat de tong in de keel belandt.
De tong zelf is een spier en kan daardoor af en toe minder werken, daarom heeft dit tongriempje zo’n belangrijke functie. Iedereen wordt geboren met een tongriem, maar bij niet iedereen zit het tongriempje vast aan de goede plaats aan de tong.
De meesten hebben geen problemen aan hun tongriem. Er zijn echter ook een aantal gevallen waarbij de tongriem niet de juiste lengte heeft en dus te kort is. Bij een te korte of te strakke tongriem zit de tong te dicht bij de onderkant van de mond, waardoor je kind zijn of haar tong moeilijk kan bewegen.
Of je kind wel of niet een te kort tongriempje heeft, is al bij de geboorte bepaald. Gelukkig kan een te kort tongriempje makkelijk verholpen worden door een kleine ingreep. De arts kan binnen enkele seconden de te korte tongriem doorknippen. Hier voelt een kind helemaal niets van.
Er zijn verschillen gradaties in een te korte tongriem te onderscheiden: van klasse 1, waar de tongriem vast zit tot aan de punt van de tong in plaats van meer richting de basis van de tong, tot aan klasse 4, waar de tongriem als het ware verborgen zit onder het vel onder in de mond.
Pasgeboren kinderen, tieners, volwassenen, bijna iedereen met een te korte tongriem ondervindt hierdoor een aantal problemen.
Pasgeborenen hebben vooral problemen met de borstvoeding. Doordat de tong te strak tegen de onderkant van de mond zit, kan de baby moeilijk de melk tot zich nemen. De baby kan namelijk het vacuüm niet goed vasthouden. Ook voor de moeder is dit een probleem: de moeder kan hierdoor borstontstekingen krijgen. De baby uiteindelijk zal wat achterblijven in de groei door een tekort aan de moedermelk.
Ook tieners en volwassenen, die de nog een te korte tongriem hebben, ondervinden enkele problemen. Met de tong kunnen mensen klanken vormen. Als de tong onbeweeglijk is, leidt dit dus tot spraakproblemen. Ze kunnen de woorden minder goed uitpreken dan anderen. Kinderen hebben vooral moeite met de klanken waar de tong voor nodig is; de letters D, L, N, S en de T.
Een andere functie van de tong is het bevochtigen van de lippen en het verwijderen van etensresten tussen de tanden. Het is vanzelfsprekend dat kinderen met een te kort tongriempje hier ook problemen mee hebben. De gevolgen hiervan zijn droge lippen en gaatjes in de tanden. Als de te korte tongriem eenmaal is doorgeknipt door de arts, heeft je kind geen problemen meer met bijvoorbeeld de borstvoeding.
Leerplein Zwolle
Mannagras 33
8043 KC Zwolle
in de wijk Stadshagen
maandag t/m vrijdag
9:00 - 18.00 uur
zaterdag & zondag
gesloten
© 2024 Leerplein Zwolle