Nasaal-spreken


Nasaal spreken


Net als bij een schelle stem vinden ook veel mensen het niet fijn om naar iemand te luisteren die nasaal spreekt. Het klinkt alsof er bij elk woord met veel lucht door de neus wordt gesproken of de spraak klinkt verstopt. We spreken van nasale spraak als iemand met te veel of te weinig lucht door de neus praat.


Kinderen hebben het vaakst last van nasale spraak, maar een logopedist kan dit probleem vaak voor het grootste gedeelte verhelpen. Het resultaat hangt wel af van de oorzaak van het neusspreken. Zo moet in sommige gevallen eerst een chirurgische ingreep worden gedaan, voordat een logopedist het probleem kan verhelpen.  

 

Verschillende vormen nasale spraak

Er zijn twee vormen van nasale spraak, namelijk open neusspraak en gesloten neusspraak.


Bij een open neusspraak, of hypernasale spraak, gaat er te veel lucht door de neus van je kind wanneer hij of zij spreekt. Als je spreekt, sluiten spieren in de mond de mondholte af van de neusholte. Bij kinderen met een open neusspraak werkt deze afsluiting niet goed, waardoor er lucht ontsnapt via de neus. Kinderen met een open neusspraak zijn vaak slecht te verstaan.


De tweede vorm van nasaal spreken, is de gesloten neusspraak, of hyponasale spraak. Dit is het omgekeerde van een open neusspraak. Bij kinderen met een gesloten neusspraak gaat er juist te weinig lucht door de neus, waardoor klanken als de ‘m’, ‘n’ en ‘ng’ erg onduidelijk kunnen klinken. Bij een gesloten neusspraak klinkt de spraak ‘verstopt’ en klinkt de spraak van je kind alsof hij moeilijk uit zijn woorden kan komen.


 

Oorzaken nasaal spreken

De oorzaken van nasale spraak kunnen in ernst variëren. Soms is het een kleine ontsteking of een verkoudheid waardoor je kind wat moeilijker kan praten, maar in sommige gevallen kan het ook een aangeboren afwijking in de mondholte zijn. Mogelijke oorzaken van nasaal spreken, zijn:


  • Een verkoudheid. Bij een verkoudheid kan de neus van je kind vollopen met slijm en vocht. Hierdoor kan je kind moeilijker door zijn neus spreken, en krijgt hij een ‘tijdelijke gesloten neusspraak’;
  • Een aangeboren lip- of gehemeltespleet. In dit geval ontsnapt er te veel lucht door de neus en heeft je kind last van een open neusspraak. Dit kan worden verholpen door middel van logopedie en een milde chirurgische ingreep;
  • Een aangeboren verlamming van de spieren in de mond. De spieren van je kind zullen in dit geval wat slapper zijn, waardoor je kind meer moeite heeft om de mondholte en de neusholte goed van elkaar te scheiden. Je kind heeft dan ook last van een open neusspraak.


Wat doet een logopedist?

Kinderen die nasaal spreken, kunnen hiervoor hulp krijgen van een logopedist. De logopedist zal eerst kijken naar de ernst van het probleem en vervolgens een plan opstellen. Bij een open neusspraak leert de logopedist je kind om zijn of haar gehemeltespieren te activeren. Bij een gesloten neusspraak ligt de focus op de neusweg. De logopedist zal je kind leren deze beter te gebruiken.