Je kan op twee verschillende manieren ademhalen: via je neus en via je mond. De ademhaling via je mond noem je mondademhaling of habitueel mondademen.
Bij de meeste mensen vindt ademhaling via de neus, maar bij anderen juist altijd via de mond plaats. Dit kan komen door een ernstig aangeboren afwijking, maar dit komt niet vaak voor. Meestal komt het door een lichte aandoening van je kind en omgevingsfactoren, zoals neerslag en temperatuur. Deze factoren hebben ook een invloed op de ademhaling van je kind.
Er zijn aandoeningen die ervoor zorgen dat jij of je kind via de mond ademt. Enkele voorbeelden hiervan zijn:
De gevolgen van mondademhaling hebben te maken met het feit dat de lucht die je inademt niet wordt gefilterd en verwarmd, wat de neus wel doet. Bij een kind met astma kan de astma verergeren, doordat ongefilterde en koude lucht de luchtwegen en bronchiën irriteren.
Een tweede gevolg is dat de mond van je kind uitdroogt. Er komt minder speeksel beschikbaar in de mond van je zoon of dochter, waardoor hij of zijn minder slikt. Het gevolg hiervan is dat de buis van Eustachius te weinig wordt geopend. Deze buis verbindt de neusholte met het oor. Als deze te ver wordt geopend, heeft dit oorontstekingen als gevolg
Ook slaapapneu is het gevolg van een chronische mondademhaling. Bij kinderen en volwassenen met slaapapneu die constant door hun mond ademhalen, verandert de positie van de kaak en het gebit, waardoor ademhaling via de mond onmogelijk wordt gemaakt. Hierdoor moet je kind snel kunnen overschakelen naar neusademhaling, wat meestal niet meteen lukt. De gevolgen hiervan zijn ademhalingsproblemen en een slaapstoornis.
Leerplein Zwolle
Mannagras 33
8043 KC Zwolle
Stadshagen - Milligen
maandag t/m vrijdag
9:00 - 18.00 uur
zaterdag & zondag
gesloten
© 2013-2025 Leerplein Zwolle