De zuigreflex is een van de eerste reflexen die je baby heeft. Het is zelfs zo dat je baby de reflex al heeft, terwijl het nog niet is geboren. Op een echo is al te zien of je kind aan het duimzuigen is. Als je kind aan zijn of haar rechterhand zuigt, zal je kind waarschijnlijk rechtshandig worden. Deze reflex is heel belangrijk voor je baby, doordat je kind dan al direct na de geboorte zelf voedsel naar binnen kan krijgen. Deze reflex is erg sterk, zelfs zo sterk dat je baby nog doorzuigt terwijl zijn of haar buik al vol zit.
Ten eerste zuigen baby’s natuurlijk om voedsel binnen te krijgen -het is hun eerste levensbehoefte-, maar dit is niet de enige reden waarom baby’s de behoefte hebben om te zuigen. Baby’s zuigen ook vaak aan hun eigen duim of speen, terwijl ze daar geen voeding uithalen.
Een reden waarom je baby duimzuigt, is dat hij of zij zich verveelt. Als een baby duimt, gaat zijn hart sneller kloppen. Het duimzuigen zorgt er dus voor dat hij meer energie krijgt en dat het duimzuigen voor hem als een oppepper werkt. Oudere kinderen duimzuigen niet meer uit verveling, maar doordat het een gewoonte voor hen is geworden.
Als je kind nog duimzuigt nadat zijn tanden zijn gewisseld, is het verstandig om hem of haar daarmee te laten stoppen, aangezien de vaste tanden van je kind hierdoor scheef gaan staan. Ook heeft het duimzuigen vanaf deze leeftijd geen nuttige functie meer.
Het duimzuigen is ook een manier van de baby om zichzelf te troosten en zelfvertrouwen te krijgen. Baby’s die duimen, durven verder van hun ouders vandaan te spelen dan de niet-duimers. Bij ontevredenheid of verdriet zullen de duimzuigers zichzelf troosten door te gaan duimen in plaats van naar jou, als ouder, te schreeuwen. Het duimzuigen verlaagt de bloeddruk en hartslag van je kind, waardoor hij zich veilig en rustig voelt. Het doet hem namelijk denken aan de veiligheid bij zijn of haar ouders.
Een kind kan zuigen aan zijn eigen duim of aan een speen. Een speen is ‘veiliger’ dan zijn eigen duim, doordat er veel bacteriën aan de handen van je kind zitten, die je baby ziek kunnen maken.
Een tweede welbekend gevolg van duimzuigen, is de overbeet en de scheve tanden. Dit komt doordat je kind bij het duimzuigen zijn of haar hand wat naar buiten duwt, waardoor de tanden naar buiten krommen. Als je je kind laat zuigen op een speen, is de kans op een ernstige overbeet of ernstig scheve tanden kleiner. Dit komt doordat het zuigen bij de speen altijd in het midden van de mond gebeurt en dit gebeurt niet bij het zuigen aan de duim. Hierdoor kun je je kind wat langer laten spenen als hij aan een speen zuigt: tot hij maximaal vier jaar is.
Als je kind aan zijn of haar duim zuigt, kun je dit toestaan totdat hij of zij maximaal drie jaar is, maar voortijdig stoppen is natuurlijk het allerbeste.
Leerplein Zwolle
Mannagras 33
8043 KC Zwolle
in de wijk Stadshagen
maandag t/m vrijdag
9:00 - 18.00 uur
zaterdag & zondag
gesloten
© 2024 Leerplein Zwolle