Stress-autisme


Stress en autisme


Ligt er te veel druk op je bij je werk, zit je in de examenperiode of heb je veel toetsen, dan kan het zijn dat je stress ervaart. Iedereen ervaart weleens stress en de meesten kunnen hier goed mee omgaan, maar voor kinderen met autisme is dit anders. Kinderen met autisme ervaren vaker stress dan kinderen zonder autisme en bij hen duurt de stress ook veel langer dan bij kinderen die geen autisme hebben. Voor kinderen met autisme is het ook lastiger om om te gaan met stress.

 

Oorzaken van stress bij autisme

Mensen met autisme kunnen ook stress ervaren door gebeurtenissen of gedachten, net zoals mensen zonder autisme. Kinderen met autisme kunnen ook stress ervaren door geluiden, zoals het tikken van de klok, gesmak of het getik van een pen of potlood op een tafel. De intensiteit van de stressbeleving hangt af van wat het kind er zelf tegen kan doen. Kan het kind iets tegen het geluid doen, dan zal het minder stress ervaren. kan het daarentegen niets tegen het geluid doen, omdat jullie bijvoorbeeld bij een drukke weg wonen, dan zal het kind meer stress ervaren. Kinderen met autisme kunnen stress krijgen van deadlines, verwachtingen moeten waarmaken en het niet begrijpen van communicatie. Dit laatste zorgt op de eerste plaats voor frustratie die uiteindelijk wordt omgezet tot stress als er voor langere tijd sprake is van miscommunicatie elkaar niet begrijpen.

 



Hoe kan je stress bij autisme verminderen?

Alhoewel stress niet te voorkomen valt, is de stresservaring wel te verminderen en de stress te verhelpen. Het is voor iedereen anders hoe het met stress omgaat: de een wil erover praten met iemand, de ander zondert zich liever af van de omgeving en prikkels. Merk je dat je kind veel stress ondervindt van harde geluiden, zet dan de tv wat zachter. Merk je dat je kind stress ervaart, maar weet je niet waardoor dit komt, probeer er dan met je kind over te praten. Vaak weet je kind wél waardoor het stress ervaart. Zegt je kind dat het stress krijgt van school en de vele toetsen, biedt dan aan om samen met je kind een planning te maken. Zegt je kind dat het stresst wanneer het niet begrepen wordt en wanneer het anderen niet begrijpt, legt dan uit dat je kind aan andere kinderen kan uitleggen dat het autisme heeft en wat het inhoudt. Wanneer andere kinderen weten dat je kind autisme heeft, dan zullen ze er rekening mee houden en helpen waar nodig.