Puber-autisme


Puber en autisme


Kinderen en volwassenen met autisme vinden het moeilijker om met veranderingen om te gaan. Tijdens de puberteit verandert er veel, zowel op lichamelijk gebied als in het dagelijks leven. Je kind verandert langzaam van een kind tot een volwassene. Deze veranderingen kan een kind met autisme erg lastig vinden -het weet nog niet wat het volwassen zijn precies inhoudt.


Ook in het dagelijks leven verandert er veel: je kind verlaat de basisschool en gaat naar de middelbare school waar het allemaal nieuwe kinderen leert kennen en misschien zelfs als enige van de basisschool naar een nieuwe school in een nieuwe stad gaat. Kinderen met autisme vinden het lastig om nieuwe contacten aan te gaan en dat is natuurlijk het eerste wat er gebeurt op een nieuwe school.

 

Naar het voortgezet onderwijs

Wanneer je kind autisme heeft en het van de basisschool naar de middelbare school gaat, kan dit best een beangstigend idee voor hem of haar zijn: je kind komt in een nieuwe omgeving terecht waar het de weg nog niet weet en waar er allemaal andere kinderen zijn die je kind nog niet kent. Dit kan voor je kind een vervelende ervaring zijn. Gaat je kind naar een middelbare school in de buurt, dan kent je kind de weg naar school en is de kans groot dat er een aantal oud klasgenoten naar dezelfde school gaan.


Gaat je kind naar een middelbare school die verder weg ligt dan waar het nu naar school gaat, dan moet je kind misschien wel alleen met het openbaar vervoer en is de kans kleiner dat het met oude klasgenoten naar dezelfde school gaat. Voor elk kind is natuurlijk erg spannend, maar voor een kind met autisme is dit extra spannend. Kinderen met autisme vinden veranderingen moeilijk en om ineens naar een andere school te gaan met een ander leersysteem dan de basisschool en met kinderen die hij of zijn nog niet kent, is een erg grote verandering.

 



Je kind voorbereiden op de middelbare school

Gelukkig kun je je kind voorbereiden op de nieuwe school. Zo vinden er elk jaar in januari open dagen plaats op de middelbare scholen. Tijdens deze dagen kan een kind met zijn of haar ouders en/of verzorgers naar die school gaan om het schoolgebouw te verkennen en om informatie over die school te krijgen. Hebben ze bijvoorbeeld toetsweken op deze school en wanneer? Hoe zit het met huiswerk en met speciale ondersteuning? Op al deze vragen kunnen jullie antwoord krijgen tijdens de open dagen.


Naast dat het fijn is voor je kind om de school al eens gezien te hebben, is het ook fijn voor je kind om samen met een ouder de route naar school te fietsen. Moet je kind met de bus naar de nieuwe school, plan dan een dag in waarop jij samen met je kind met de bus naar de nieuwe school gaat. Zo ziet je kind hoe lang het in de bus moet, hoe de bus precies werkt en waar het in en uit moet stappen.