De-25-leukste-apps-waar-je-kind-echt-iets-van-leert


De 25 leukste apps waar je kind echt iets van leert


Bijna iedereen heeft ze wel in huis, die apparaten waar je kinderen urenlang achter zitten. We hebben het natuurlijk over de tablet en de smartphone. Kinderen zitten tegenwoordig veel vaker achter een scherm dan voorheen. Je kind kan uren achter de tablet, iets wat jij ongetwijfeld wat minder vindt. Natuurlijk wil jij dat je kind plezier heeft, maar is een tablet daar nou zo geschikt voor? Waar een tablet wél geschikt voor is, is het downloaden van apps voor je kinderen, waardoor je kinderen spelen én leren. En dat allemaal tegelijkertijd! Hoe dan, vraag je je vast af. In een tijd waarin alles om internet en de smartphone draait, komen er steeds meer educatieve apps beschikbaar voor kinderen. Dit zijn apps waarmee kinderen spelenderwijs leren rekenen, spellen of lezen. Er zijn al duizenden apps beschikbaar om zo te downloaden op een smartphone of tablet, maar welke zijn nou het beste?

 

De zes beste apps om te leren rekenen

 

1.       Wiskundekoning

In deze app leert je kind optellen, aftrekken, breuken, vergelijkingen, geometrie, statistiek en meer. Een hoop vaardigheden dus! Deze app is erg eenvoudig. Je kind klikt op de vaardigheid die hij of zij wil oefenen. Vervolgens komen er sommen op het scherm met de mogelijke antwoorden eronder. Er is ook een optie ‘Gemengd’. Hier krijgt je kind vragen van verschillende vaardigheden. Een voordeel van de app is dat het gratis is en veel opgaven heeft per vaardigheid. Een nadeel is dat er een groot aantal taalfouten in zitten.

 

2.       MathGames basisschool rekenen

In dit spel zitten verschillende levels. Elk level staat voor een ander leerjaar, waarbij level 1 gelijk staat aan groep 1. Elk level heeft meerdere spelletjes. Aan het begin moet je je level kiezen. Vervolgens krijgt je door het spelen toegang tot alle spelletjes in het level. Het zijn eenvoudige spelletjes zonder tekst, zodat je kind zich alleen hoeft te focussen op het rekenen. Het voordeel van deze app is dat het goed aansluit bij het niveau van de school. Een nadeel is dat je dit spel snel uitspeelt.

 

3.       Math Land

In dit spel leert je kind optellen, aftrekken, vermenigvuldigen, delen en omgaan met negatieve getallen. Dit spel heeft meer dan 25 levels met elk een andere uitdaging. In tegenstelling tot de andere rekenspellen maakt je kind bij deze app ook zelf de sommen. Het spel geeft een antwoord, waarbij je kind dan de som moet maken door te kiezen uit de gegeven getallen. Een voordeel van Math Land is dat het er mooi uitziet en dat het de rekenvaardigheid van je kind op verschillende manieren traint. Het nadeel is dat de app in het Engels is.

 

4.       Reken Tafel Spel

Dit is een spel om de tafels te oefenen. Je kind krijgt als hij of zij begint met spelen de keus welke tafel je kind wil oefenen. De keuzemogelijkheden van de antwoorden staan onder de som. Je kind kan ook zelf het antwoord invullen. De app is alleen en met anderen te spelen. In een spel met iemand anders gaat het om wie de snelste tijd heeft. Een voordeel van deze app is dat je anderen kan uitdagen om wedstrijdjes te spelen. Een nadeel is dat de gratis versie niet verder gaat dan de tafel van 12.

 

5.       Rekenkoning Junior

Deze app heeft een gratis en een betaalde versie. Om te beginnen moet je de naam en geslacht van je kind invullen. Daarna krijgt je kind een ‘account’ op dit spel. Hoe meer spelletjes je kind hierop speelt, hoe hoger zijn of haar leven wordt. Alle mogelijke antwoorden van de opgaven staan onderaan het scherm.

Een voordeel is dat er in deze app allemaal verschillende opdrachten zitten, zoals optellen, vermenigvuldigen, patronen aanvullen en breuken. Een nadeel is dat je moet betalen bij de gratis versie om meer te kunnen doen dan plus en min.

 

6.       Rekenspelletjes: Groep 3, 4, 5

Deze gratis app leert je kind optellen, aftrekken, vermenigvuldigen en delen. Je kind begint met het laagste niveau, vervolgens kan hij of zij hierdoor meer levens vrijspelen. De app laat een rooster zien, waarop allemaal sommen staan. Alle antwoorden staan ernaast. Je kind lost vervolgens deze sommen op om de afbeelding achter de sommen te ontdekken. Het voordeel van deze app is dat je kind direct een beloning krijgt voor een goed antwoord, namelijk een deel van de foto. Het nadeel is dat het alleen leuk is voor jonge kinderen die net beginnen met rekenen.

 

 

De beste apps om je kind te leren lezen en schrijven

 

1.       LetterSchool

Met deze app leert je kind op een leuke manier schrijven. Eerst luistert je kind naar de letter die hij of zij gaat schrijven. Daarna kijkt je kind naar hoe de letter geschreven wordt. Vervolgens trekt je kind de letter over. Deze letters zien eruit als snoepjes, zeepbellen, een treinspoor en nog veel meer, waardoor het lang de aandacht van je kind vasthoudt. Dit schrijven kan ik blokletters en geschreven letters. Het voordeel van de app is dat je kind ook hoort hoe de letter klinkt. Het nadeel is dat de Nederlandse versie geld kost.

 

2.       Juf Jannie: ik leer letters

In deze app leert je kind om letters te lezen. Deze app is bedoeld voor kinderen vanaf vier jaar. De app heeft zeven oefeningen om het lezen te verbeteren of aan te leren en om het alfabet in de goede volgorde te leren. In deze app hoort je kind ook de uitspraak van de letters. Het voordeel van deze app is dat de app op een leuke en effectieve manier je kind leert lezen. Het nadeel is dat de app redelijk veel geld kost.

 

3.       Prins Bof en de magie van het leren lezen

Je kind leert met dit spel de klanken en de vorm van letters te herkennen, het hakken van woorden, het schrijven van woorden en nog veel meer. De app heeft meerdere niveaus voor je kind. Je kind krijgt woorden te zien, de bedoeling is dat hij deze leert te lezen. Vliegende kaarsen met letters erop om woorden te maken heeft deze app ook. Het voordeel is dat deze app in het Nederlands is en de aandacht lang vasthoudt. Het nadeel is dat de app geld kost.

 

4.       Leren lezen met Tracy

Nadat je kind op ‘start’ heeft gedrukt kan hij kiezen of hij cijfers of letters wil oefenen. Elk cijfer of letter moet hij vijf keer foutloos namaken. De app zegt hoe je kind deze letter moet maken door middel van pijlen. Ook combinaties als de ‘oe’ en ‘ng’ komen aan bod. Deze app is in het Nederlands, wat een groot voordeel is. Het nadeel is dat het alleen beschikbaar is op een iPad.

 

5.       Lola’s ABC-feest

In deze app leert je kind om letters te herkennen, woorden te herkennen en woorden te maken. De app ziet er leuk uit voor kinderen en houdt ook zeker de aandacht lang vast. Het oefenen gebeurt tussen de spelletjes door, waardoor je kind onbewust aan het leren is. Je kind heeft niet het gevoel dat hij of zij iets aan het leren is, maar juist dat je kind een leuk spel aan het doen is. De voordelen zijn dat de vordering te zien is en dat er geluid bij is om het leerproces te bevorderen. Een nadeel is dat er alleen met hoofdletters wordt gewerkt.

 

6.       Kinderen leren schrijven – ABC

Deze gratis app leert je kind op een leuke manier schrijven. Je kind leert de letters schrijven met de hand door eerst naar het voorbeeld te kijken, vervolgens de letter over te trekken en als laatste zonder hulp de letter op de lijn te schrijven. Je kind kan door te schrijven trofeeën verzamelen. Erg motiverend! Het voordeel van deze app is dat de app op een langzame en duidelijke manier je kind de letters leert. Het nadeel is dat de app in het Engels is, waardoor je kind het alfabet leert door middel van Engelstalige woorden.

 

7.       Woordjes oefenen

Dit is een spel voor kinderen jonger dan vijf jaar. Kinderen leren hier om een betekenis aan het woord te koppelen. Je kind ziet een plaatje, bijvoorbeeld van een appel. Vervolgens moet je kind het woord ’appel’ spellen uit te gegeven letters of het juiste plaatje aanklikken uit een viertal andere plaatjes. Het voordeel van deze app is dat je kind op een leuke manier de betekenis van een woord leert. Een nadeel is dat het alleen leuk is voor kinderen van jonger dan vijf jaar.

 

8.       Lola Alfabet Trein

In deze app leert je kind alles over het alfabet: het verschil tussen hoofdletters en kleine letters bijvoorbeeld. De app begint makkelijk en wordt langzaamaan steeds moeilijker. Je begint met het makkelijkste level; dit is het slepen en loslaten. Later leert je kind om zelf woorden te vormen met de letters en hoe een kleine letter eruit ziet als het een hoofdletter zou zijn. Het voordeel van de app is dat de app gratis is, er goed uitziet en in het Nederlands beschikbaar is. Het nadeel is dat de uitspraak bij een aantal letters anders wordt aangeleerd dan op school.

 

De vijf leukste apps om je kind meer van de wereld te laten zien

 

1.       Ontdek de Wereld

Deze app is een interactieve wereldbol. Je kind kan de hele aarde zien. Kijkt je kind naar Afrika, dan ziet hij alle dieren die er leven met informatie of ze. Ook zijn belangrijke monumenten wereldwijd te zien is een mooi 3D-effect. Je kind kan ook meedoen aan een quiz in de app. Hierdoor zal hij van een toerist naar een echte ontdekkingsreiziger gaan. Het voordeel is dat de app veel informatie geeft en erg nauwkeurig is. Het nadeel is dat de app veel ruimte op je tablet inneemt.

 

2.       GeoExpert

Topografie op een leuke manier leren, dat is het doel van deze app. Je kind leert bij deze app waar alle landen op de wereld liggen en wat de belangrijkste steden, rivieren, bergen et cetera zijn. Bovenaan het scherm staat een land. Het is aan je kind om het juiste land aan te klikken op de kaart. Je kind krijgt tegelijkertijd informatie over het land, zoals de vlag en het inwoneraantal. Het voordeel van deze app is dat je kind veel leer over het land. Het nadeel is dat het nog wat moeilijk is voor jonge kinderen.

 

3.       Aardrijkskunde Quiz Spel 3D

Kies als eerste een taal. Nederlands staat hier nog niet tussen. Vervolgens krijg je een kaart te zien van de wereld. Je kind racet met anderen de wereld over en per goed antwoord reist je kind een stuk verder de wereld over. De vragen gaan over de vlaggen van de landen, monumenten en talen. Het voordeel is dat het een leuk en interactief spel is dat met meerderen online gespeeld kan worden. Het nadeel is dat de vragen niets te maken hebben met het land waar je kind op dat moment op staat.

 

4.       Google Earth

Alhoewel dit geen app is met als hoofdzaak om je kind veel over de aarde te leren, het is wel een app waar een kind urenlang achter kan zitten. Je kind heeft de hele wereld tot zijn beschikking. Hij hoeft alleen maar op het poppetje te klikken en hij staat op een plek in de wereld. Ook kan hij met de dobbelsteen op het scherm naar een willekeurige plek gaan of met het wiel allemaal collecties zijn, van bijvoorbeeld bossen en monumenten. Het voordeel is dat het een zeer gedetailleerde kaart is met alle landen, steden, natuurgebieden en monumenten. Het nadeel is dat er op veel plekken geen Street View mogelijk is, maar slechts losse foto’s.

 

5.       Kids Atlas Game

Met een paar klikken de wereld over. Dat is wat deze app. Je kind krijgt de wereldkaart te zien met daarop de typische kenmerken van de streek: de kazen van Frankrijk, de maskers uit Venetië en Stonehenge in Engeland. Je kind kan met een aanraking op het scherm alles leren over het land en de monumenten. Het voordeel van de app is dat het kindvriendelijk uitziet door de animaties. Het nadeel is dat de hele app in het Engels is.

 

 

De vier leukste apps voor je kind om meer te weten te komen over de planeten en het zonnestelsel

 

 

1.       Het zonnestelsel door Tinybop

Je kind kan met deze app een kijkje nemen op alle acht planeten in ons zonnestelsel. Je kind krijgt bij elke planeet informatie over het hemellichaam en kan de planeten met elkaar vergelijken. Ontdek bijvoorbeeld hoe de ringen van Saturnus eruitzien of waarom mercurius zoveel kraters heeft. Het voordeel van de app is dat het veel informatie op een leuke manier aan je kind geeft. Het nadeel is dat je ervoor moet betalen.

 

2.       Sterrenkunde voor Kids / Star Walk Kids

Deze app laat je kind een reis maken door ons zonnestelsel. Door te luisteren leert je kind alles over de planeten, zoals de naam, de temperatuur en de grootte. Ook kan je kind een quiz maken om te zien of hij al veel geleerd heeft en zijn er leuke spellen te spelen. De app heeft als voordeel dat het er leuk en uitnodigend uitziet met mooie afbeeldingen. Het nadeel is dat de hele app in het Engels is.

 

3.       Star Walk

Deze app heeft alleen je locatie nodig om te werken. Draai de iPad rond in de kamer en zie waar elke planeet, ster satelliet zich op dat moment bevindt. Je kind kan op een ster klikken om er meer informatie over te krijgen. Het voordeel is dat het in het Nederlands is. Het nadeel is dat de app redelijk veel ruimte inneemt.

 

4.       Zonnestelsel (Android)

Deze app lijkt veel op de nummer één, maar heeft als voordeel dat deze in het Nederlands beschikbaar is. Je kind reist door de ruimte en krijgt tegelijk via audio allemaal informatie over de planeten die je kind passeert. Met mooie beelden leert je kind veel over alles om ons heen. Het voordeel is dat de app in het Nederlands is. Het nadeel is dat de app alleen beschikbaar is voor Android toestellen.


Overige apps waarvan je kind veel leert

 

1.       Duolingo

Deze app leert kinderen én volwassen om een nieuwe taal te leren. Voor kinderen is deze app leuk om de basis van het Engels te leren. Om van deze app gebruik te maken heb je geen account nodig. Het voordeel is dat je kind gratis Engels kan leren. Het nadeel is dat je kind niet zelf kan kiezen wat hij eerst wil leren.

 

2.       Noa’s sterren (iOS)

Deze app bevat leuke animaties, geluidseffecten en een ingesproken tekst om je kind bij het lezen te ondersteunen. De app bevat interactieve elementen, zoals het ophangen en verzamelen van sterren en een aantal knutselpagina’s, waardoor je kind leert om creatief te worden.

 

Er is ruim voldoende keus als het gaat om leerzame apps voor je kind. De een is geschikt voor rekenen, terwijl de ander je kind leert schrijven. Het is lastig om in dit oerwoud aan apps de meest geschikte en beste te vinden waar je kind ook echt wat aan heeft. De app moet leuk zijn, maar tegelijk ook leerzaam. Een app moet er ook leuk uitzien, want dat houdt je kind langer geconcentreerd, maar dit moet niet afleidend zijn. Ik heb gekeken welke apps er voldoen aan deze eisen. Om antwoord te geven op de vraag ‘Welke apps zijn nou het beste’ zeg ik: ‘Alle 25 bovenstaande apps’.