Prikkelverwerking-hoogsensitief


Prikkelverwerking & hoogsensitief


Iedereen ontvangt continu allerlei prikkels, waar je ook bent. Enkele voorbeelden van prikkels zijn: geluid van spelende kinderen, auto’s en treinen en felle lichtflitsen. Of je een prikkel wel of niet ontvangt bepaald jouw lichaam. Als een prikkel niet belangrijk genoeg wordt gevonden door je lichaam, of als deze te zwak is, ben je je niet bewust van deze prikkel. Sommigen ontvangen te weinig prikkels, wat voor gevaarlijke situaties kan zorgen en anderen ontvangen juist te veel prikkels, wat voor ergernissen bij diegene kan zorgen. Iemand die te veel prikkels binnen krijgt, noemen we hoogsensitief.

 

Wat is hoogsensitief?

Iedereen weet dat de ene persoon gevoeliger is dan de ander. Iemand die te veel prikkels ontvangt, noemen we hoogsensitief of hooggevoelig. Hij of zij hoort vaak bepaalde geluiden die anderen niet opvallen, zoals het tikken van een klok. Kinderen die hoogsensitief zijn, ontvangen veel meer prikkels dan een gemiddeld persoon en dus reageren hoogsensitieve kinderen vaak heftig op prikkels. Ook voelen deze kinderen zich vaak druk in hun hoofd, juist doordat ze alles in zich opnemen wat er in hun omgeving gebeurt. Als je denkt dat je kind hoogsensitief is, kun je er dus het beste voor zorgen dat je kind genoeg rust krijgt en meer gaat ontspannen.

 


Kenmerken van een hoogsensitief kind

Kinderen die hoogsensitief zijn, hebben meer kenmerken dan alleen het opvangen van meer prikkels dan een gemiddeld kind. Andere kenmerken van hoogsensitiviteit zijn:

  • Ze houden van rust. Kinderen en volwassenen die hoogsensitief zijn, ontvangen de hele dag door meer prikkels dan je je kunt voorstellen. Dit kost veel energie en daar kan een kind al snel hoofdpijn van krijgen. Hierdoor houden hooggevoelige kinderen erg van rust, omdat ze zo minder prikkels ontvangen;
  • Ze hebben scherpere zintuigen. Hoogsensitieve kinderen horen niet alleen meer dan een ander, ze ruiken; voelen; zien en proeven ook extremer. Bepaalde smaken, geuren en texturen ervaren deze kinderen extremer dan anderen. Ook hebben kinderen die veel prikkels ervaren meer oog voor detail. Ze zien vaak dingen die jij helemaal niet ziet of dingen waar jij langer over doet om ze op te merken;
  • Goed emoties van anderen herkennen. Iemand die hoogsensitief is, kan goed aanvoelen hoe iemand zich voelt en kan gemakkelijk de emotie overnemen;
  • Snel uitgeput na sociaal contact. Hooggevoelige kinderen nemen alles in zich op en moeten daar vaak onbewust veel energie voor gebruiken. Sociaal contact zorgt juist voor extra prikkels.

 

Hoe weet je of je kind hoogsensitief is?

Vaak worden kinderen met overgevoeligheid voor prikkels aangezien voor iemand die introvert is, maar dit is niet altijd het geval. Iemand die veel prikkels ontvangt wil juist niet midden in de belangstelling staan en zal dus op de achtergrond blijven. Het beste is om er met je kind over te praten. Hij of zij kan jou immers het beste vertellen wat en hoe hij of zij voelt. Lukt het je kind niet zo goed om dit uit te leggen, dan zou je erover kunnen praten met een huisarts. Deze kan je vervolgens doorverwijzen naar een psycholoog die kan vaststellen of je kind hooggevoelig is en kan jou en je kind leren hoe jullie hier het beste mee kunnen omgaan.