Rekenbootcamp
Leerplein Zwolle geeft bijles, huiswerkbegeleiding, logopedie en trainingen voor kinderen van de basisschool en het voortgezet onderwijs.

Leren is leuk, ontwikkelen is fijn, ik mag mezelf zijn!

Vragen?

Bel 06-40292289

Mindset training


RekenbootcampSpeelt je kind liever buiten dan dat het achter het rekenboek zit? Zit je kind dan uiteindelijk binnen, maar heeft het geen zin of geen concentratie om te oefenen met rekenen? Dan is de rekenbootcamp van Leerplein Zwolle misschien iets voor je kind! Naast dat het een actieve dag is die in het teken staat van rekenen, maakt je kind ook nieuwe vrienden. Rekenen is niet alleen iets voor de basisschool, maar ook op het voortgezet onderwijs en in het dagelijks leven komt rekenen veel voor. Het is daarom belangrijk dat je kind zo vroeg mogelijk en zo goed mogelijk kan rekenen.


Wat is een rekenbootcamp?

Een rekenbootcamp is een bootcamp die in het teken staat van rekenen en door middel van actieve opdrachten je kind op een goede en leuke manier leert rekenen. Veel kinderen hebben vaak moeite met rekenen en vinden het geen leuk vak. De rekenbootcamp van Leerplein Zwolle maakt rekenen leuk en begrijpelijk op een manier die aansluit bij de strategie die jouw kind gebruikt om goed te leren.


Tijdens het bewegen maken de hersenen een gelukshormoon aan, genaamd endorfine. Wanneer je kind beweegt en met rekenen bezig is, maakt je kind dus automatisch de verbinding tussen blij zijn en rekenen. Hierdoor gaat je kind rekenen leuker vinden.


De rekenbootcamp is bedoeld voor kinderen van 8 t/m 12 jaar die moeite hebben met rekenen. Met verschillende spellen en kleuren leert je kind goed en snel hoofdrekenen. Ook krijgt je kind uitleg van de begeleider en is de bootcamp altijd in groepen van minimaal vier kinderen, zodat de kinderen elkaar kunnen stimuleren. Het aantal kinderen in de groep is maximaal zes, om zo ieder kind de aandacht te kunnen geven die het nodig heeft om het rekenen op deze dag onder de knie te krijgen.


Veel kinderen hebben moeite om informatie op te slaan die ze horen, daarom is het ook belangrijk dat ze de informatie kunnen zien en voelen. Bij een rekenbootcamp kunnen de kinderen de sommen zien en vastpakken. Zo is een som niet alleen iets wat de begeleider zegt, maar ook iets wat ze goed kunnen begrijpen en vastpakken.


Welke rekenbootcamps zijn er voor je kind?

Leerplein Zwolle biedt drie verschillende soorten rekenbootcamps aan, namelijk:

  • sommen tot 20;
  • de tafels van 2 tot en met 5. Deze bootcamp is bedoeld voor kinderen uit groep 4 en 5;
  • de tafels van 6 tot en met 9. Deze bootcamp is bedoeld voor kinderen uit groep 5, 6, 7 en 8.


Voorbeelden van de rekenbootcamp

Tijdens de rekenbootcamp leren kinderen op een spelende manier rekenen. Dit kan door middel van het maken van sommen wanneer je kind de getallen voor zich heeft in verschillende kleuren. Ook kan je kind een zogenaamd ‘tafelparcours’ afleggen. Dit houdt in dat je kind een parcours aflegt met de tafel van 7. Om de zoveel stappen ziet je kind een som uit de tafel van 7 met het antwoord erachter. Na een paar rondjes, kent je kind de tafel van 7.


Een sprong over een doos of rennen naar de overkant is ook een manier waarop kinderen sommen onder de 20 kunnen leren. De kinderen springen over een doos of rennen naar de andere kant wanneer de uitkomst een nieuw tiental is. De begeleider zegt bijvoorbeeld:’’ 8+7’ De uitkomst hiervan is 15. De kinderen rennen dus naar de overkant of springen over de doos. De begeleider zegt vervolgens ‘+3’. De uitkomst hiervan is 18. Dit is geen nieuw tiental, dus de kinderen blijven staan waar ze stonden. Als de begeleider vervolgens weer ‘+3’ zegt, is er een nieuw 10-tal en gaan de kinderen weer bewegen. Op deze manier leert je kind op een actieve manier om snel sommen uit het hoofd uit te rekenen. De begeleider legt uit waarom de kinderen wel in beweging zijn gekomen of waarom juist niet.


Wat zijn de kosten voor de rekenbootcamp?

De kosten van een bootcamp van 1x2 uur is €39,-.

De kosten van een bootcampdag is €120,-. De bootcampdag houdt in dat je kind van 10:00 tot 16:00 bezig is met het automatiseren van de tafels van 1 tot en met 10. Tijdens deze dag krijgen de kinderen ook een lunch.


Welke voordelen heeft een rekenbootcamp?

Het verschil tussen de rekenbootcamp en een rekenles op school is dat de rekenbootcamp draait om beweging. Beweging zorgt ervoor dat de cognitieve functies van je kind worden verbeterd, je kind leert dus door middel van een rekenbootcamp sneller dan wanneer het in de klas zou zitten. Beweging draagt op drie manieren bij aan het verbeteren van de cognitieve functies:


  • Een beter geheugen. Wanneer je kind veel beweegt, worden er in de hersenen van je kind nieuwe verbindingen gemaakt tussen de hersencellen. Deze verbindingen zorgen ervoor dat je kind informatie beter onthoudt.


  • Een verhoogde concentratie. In je hersenen werkt een bepaald deel, de fasciculus uncinatus, als een filter. Wanneer je nieuwe informatie krijgt, filtert dit deel van je hersenen de belangrijkste informatie eruit en hier kan je kind zich vervolgens op focussen. Wanneer je kind beweegt, krijgen de hersenen meer bloed, waardoor het beter prikkels kan afremmen. Hoe minder prikkels een kind krijgt, hoe beter het zich kan concentreren.


  • Een snellere manier van denken. Wanneer je beweegt, krijgen twee soorten materie in je hersenen een betere doorbloeding, namelijk de witte en de grijze materie. Een doorbloeding zorgt voor communicatie tussen deze twee verschillende soorten materie. Doorbloeding van de hersenen zorgt ervoor dat er een verbinding ontstaat tussen de grijze en witte materie. Meer doorbloeding, dus meer beweging, zorgt voor een sterkere verbinding. Een sterkere verbinding zorgt ervoor dat deze twee gebieden beter met elkaar kunnen communiceren, waardoor je kind sneller kan denken en uiteindelijk ook sneller sommen kan oplossen.


Kinderen leren door middel van herhaling. Wanneer je kind op school klassikaal de tafels een paar keer moet opdreunen, motiveert dit hem of haar niet om de tafels te onthouden en om geconcentreerd mee te doen. Wanneer je kind echter een paar keer hetzelfde parcours met de tafels moet afleggen, motiveert dit hem of haar wel. Deze manier van motivatie en onthouden is het gevolg van een verbeterde cognitieve functie van de hersenen door middel van beweging.    © 2019 Leerplein Zwolle

Contactinformatie

Leerplein Zwolle

Willemsvaart 16A

Kamer 2.03 en 2.08

8019 AB Zwolle           

06-40292289

info@leerpleinzwolle.nl

leerpleinzwolle.nl

KVK nummer: 58048553Algemene voorwaarden

Privacyverklaring

Kennisbank