Veel-gestelde-vragen
Leerplein Zwolle geeft bijles, huiswerkbegeleiding, logopedie en trainingen voor kinderen van de basisschool en het voortgezet onderwijs.

Leren is leuk, ontwikkelen is fijn, ik mag mezelf zijn!

Vragen?

Bel 06-40292289

 

F.A.Q.

Veel gestelde vragen over logopedie

 

Wanneer logopedie volgen?

Niet iedereen heeft een logopediebehandeling nodig. Zowel kinderen, volwassenen als ouderen kunnen logopedie nodig hebben. Volwassenen kunnen zelf duidelijk aangeven welke problemen ze hebben met betrekking tot spraak, ademhaling en andere mondproblemen, maar kinderen kunnen dit vaak nog niet. Als je aan je kind merkt dat hij of zij problemen heeft met ademhaling, taal of spraak is logopedie aan te raden. Enkele problemen waarvoor logopedie noodzakelijk is, is als je kind ademhalingsproblemen heeft. Voorbeelden van dit probleem zijn: langdurige heesheid, keelpijn en ademnood tijdens het spreken en het gevoel hebben dat hij een brok in zijn of haar keel heeft.

Ook voor taal- en spraakproblemen is logopedie te adviseren. Taal- en spraakproblemen kunnen zijn: moeite om woorden te begrijpen en duidelijk uit te spreken, dyslexie en nasale spraak. Spreekt je kind bijvoorbeeld de R uit als een S, ook daarmee kan logopedie helpen.

Als laatste kun je bij een logopedist terecht wanneer je kind een afwijkende mondgewoonte heeft, zoals: moeite om de lippen te sluiten, moeite met slikken, duimen tot op hoge leeftijd en problemen om voedsel goed te kauwen.

 

Vergoedt de verzekering logopedie?

Logopedie is een medische behandeling en wordt dus vergoed door de zorgverzekeraar. Een logopedische behandeling is opgenomen in de basisverzekering en je hoeft dus geen speciale verzekering erbij te nemen om te zorgen dat logopedie wordt vergoed door de verzekeraar. Wel valt logopedie onder het eigen risico, maar voor verzekerden onder de 18 jaar zijn er voor de cliënt geen verdere kosten aan verbonden. Leerplein Zwolle is direct toegankelijk, dus voor logopedie hoef je niet eerst een verwijzing van de huisarts of tandarts te hebben. Als je verzekerd bent bij CZ, OHRA, Delta Lloyd of de Friesland Zorgverzekeraar heb je wel eerst een verwijzing van de arts nodig.

 

Hoelang ga ik logopedie volgen?

Hoelang jij of je kind logopedie moet volgen, hangt af van de ernst van het probleem. Een gemiddelde behandelperiode duurt enkele maanden, maar in meer sommige gevallen kan een behandeling wel een jaar duren. De behandelingen die een jaar duren, zijn bijvoorbeeld behandelingen van ernstige taalproblemen en ernstige taalachterstanden. De logopedist bij Leerplein Zwolle geeft je kind ook oefeningen mee voor thuis, zodat je de behandeling thuis voort kunt zetten. Dit zorgt ervoor dat het probleem van je kind sneller verholpen is. Een behandeling duurt gemiddeld 30 minuten, waarvan de laatste paar minuten worden besteed aan het verslag en rapportage.

 

Hoe ziet de eerste afspraak eruit?

De eerste afspraak ziet er een stuk anders uit dan de volgende afspraken. De eerste afspraak is een intakegesprek. De ouders zullen bij deze behandeling in ieder geval aanwezig zijn. Via de ouders probeert de logopedist zo veel mogelijk informatie te verzamelen over het probleem waar je kind mee worstelt. Ook wordt er gekeken of het probleem wel verholpen kan worden door logopedie te volgen. De eerste afspraak is dus nog niet de behandeling zelf, maar een voorbereidend gesprek/screening. De logopedist zal na de eerste afspraak bekijken hoe zij je kind het beste kan helpen en stelt vervolgens een behandelplan op. De tweede afspraak bij de logopedist is ook meteen de eerste behandeling.

 

 

 

© 2018 Leerplein Zwolle