Stemtherapie
Leerplein Zwolle geeft bijles, huiswerkbegeleiding, logopedie en trainingen voor kinderen van de basisschool en het voortgezet onderwijs.

Leren is leuk, ontwikkelen is fijn, ik mag mezelf zijn!

Vragen?

Bel 06-40292289


Stemtherapie


Heeft je kind vaak last van zijn keel bij het praten of gebruikt het zijn stem verkeerd, dan wil je daar als ouder natuurlijk iets aan doen. In de eerste plaats probeer je er zelf wat aan te doen, door bijvoorbeeld te zeggen dat hij zijn stem anders moet gaan gebruiken, maar vaak werkt dit niet. In dit soort gevallen is het handig om met je kind naar een logopedist te gaan. De logopedist is gespecialiseerd in spraakproblemen en kan je kind helpen om van zijn spraak- of stemproblemen af te komen.


Wat is stemtherapie?

Met stemtherapie bedoelen we de manier waarop een logopedist  een kind of een volwassene helpt om zijn stem beter te beheersen. De logopedist zal eerst het stem- of spraakprobleem bij je kind vaststellen. Met behulp van verschillende oefeningen zal je kind binnen de kortste keren geen last meer van zijn keel krijgen bij het spreken of zal hij of zij de stem gebruiken waarvoor deze bedoeld is. Bij stemtherapie draait het dus om een kind aan te leren hoe hij het beste zijn stem kan gebruiken zonder last te krijgen van bijvoorbeeld zijn keel of problemen bij het ademhalen.


Voor wie is stemtherapie bedoeld?

Iedereen kan stemtherapie volgen indien nodig. Echter niet iedereen heeft stemtherapie nodig. Mensen die problemen hebben om hun stem te beheersen of die hinder ondervinden tijdens het spreken, hebben stemtherapie nodig. Stemtherapie is bedoeld voor kinderen die last hebben van hun keel tijdens het spreken, voor kinderen die benauwd worden tijdens het spreken of andere ademhalingsproblemen ondervinden wanneer ze moeten praten en voor kinderen die problemen hebben om te slikken tijdens het spreken. Iedereen kan dus in feite stemtherapie volgen, maar bedenk wel dat niet iedereen dit nodig heeft. Twijfel jij of je kind stemtherapie nodig heeft, vraag het eerst aan je kind zelf. Vraag bijvoorbeeld of je kind normaal kan ademhalen als het spreekt en of hij geen keelklachten ondervindt tijdens het spreken. Geeft je kind zelf al aan dat hij last heeft van zijn keel of moeilijk adem kan halen tijdens het spreken, terwijl hij niet ziek is, dan is stemtherapie aan te raden. Wanneer je kind dit zelf aangeeft, betekent dit vaak dat hij er zelf iets aan zou willen doen en openstaat voor hulp.


Hoe kan stemtherapie helpen?

Als je kind problemen ondervindt tijdens het praten, dan wil je dat dit overgaat. Stemtherapie kan kinderen helpen om klachten die zij ondervinden door het praten te verminderen. Een logopedist  zal door middel van ademhalingsoefeningen de ademhaling zelf verbeteren tijdens het praten, zodat je kind rustiger kan ademen wanneer het spreekt. Stemtherapie is dus een ideale manier om spraakproblemen bij je kind te verminderen of helemaal te verhelpen. Dit soort problemen kunnen slik-, ademhalings-, en keelproblemen zijn.

    © 2019 Leerplein Zwolle

Contactinformatie

Leerplein Zwolle

Willemsvaart 16A

Kamer 2.03 en 2.08

8019 AB Zwolle           

06-40292289

info@leerpleinzwolle.nl

leerpleinzwolle.nl

KVK nummer: 58048553Algemene voorwaarden

Privacyverklaring

Kennisbank


Deze website maakt gebruik van cookies. Door deze site te blijven gebruiken, accepteert u het gebruik van deze cookies.

Door naar onze privacyverklaring
Accepteren