Stem

Leren is leuk, ontwikkelen is fijn, ik mag mezelf zijn!

Vragen?

Bel 06-40292289

 

Stem

 

Praten, zingen of schreeuwen, kinderen gebruiken hun stem intensief. Hierdoor kan je kind last krijgen van een hese of schorre stem. Dat is niet prettig voor je kind. Meestal gaat het vanzelf weer over, maar soms keert het regelmatig terug. Je kind weet niet hoe hij dit kan oplossen, wat natuurlijk heel logisch is. Deze terugkerende problemen kunnen ook schade veroorzaken aan de stembanden van je kind.

 

Deze stemproblemen (schor of hees klinken) kunnen verschillende oorzaken. Meestal komt het doordat je dagelijks hoest of schreeuwt. Hierdoor kan er irritatie in de keel ontstaan, wat zich uiteindelijk uit in keelpijn. Bij langdurige keelpijn kan je kind zelfs stembandknobbels ontwikkelen. Gelukkig kunnen deze in het ziekenhuis operatief worden verwijderd, maar het als stemgedrag van je kind niet veranderd komen deze stembandknobbels gewoon weer terug.

 

Als de stem van je kind anders klinkt dan normaal, bij aanhoudende keelproblemen door hoesten of schreeuwen of een hese/schorre stem is aan het te raden om contact op te nemen met onze logopedist Sanne van Emmen. Zij kan een stemonderzoek uitvoeren bij je kind en kijken of een logopedische behandeling te juiste manier is om de stemproblemen van je kind te verhelpen. Hiervoor gebruikt Sanne geen apparaten om de keel te onderzoeken, maar kijkt naar hoe je kind zijn stem gebruikt. Na dit onderzoek kan de logopedist tijdens de behandelingen je kind nieuwe vaardigheden aanleren om de stemproblemen te verkleinen. Bij ernstige keelproblemen kan ze adviseren om bij de KNO-arts langs te gaan.